A jövő otthonai

4. November 2019

Természetes építőanyagok a jövő otthonaiban

A folyamatos kutatás és fejlesztés jelentős változásokat és innovációkat hoz a mindennapjainkban legyen szó életünk bármely területéről. Sokszor előfordul azonban, hogy a folyamatos javítási kényszerben a természetben találjuk a legtökéletesebb válaszokat. Olyan válaszokat melyek már évszázadok óta működnek és bőven kiálták már az idő próbáját és a mai megnövekedett elvárások között is.

A természetes építőanyagok iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen úgy ahogy életünk más területein itt is tudni szeretnénk mi vesz körül bennünket otthonunkban. Ahogyan az élelmiszereknél és kozmetikumoknál is megtanultuk, hogy nem minden egészségünkre ártalmatlan, így van ez a házunk építésiséhez felhasznált építőanyagoknál is. A mai modern építőipar napjaink egyik legkörnyezetterhelőbb iparága lett, és sajnos egyáltalán nem mondható el hogy az otthonunk építéséhez és szépítéséhez használt anyagok egészségünkre ártalmatlanok lennének.

Szerencsére azonban a természetes építőanyagok az elmúlt évtizedekben óriási fejlődésen mentek át és mára újra elfoglalták az őket megillető helyüket az építőipari kínálatban. Ilyen például a fenyőfából teljes rendszert kínáló STEICO természetes építési rendszer, amely magában foglalja a teljes tartószerkezeti elemeket (STEICOLVL, LVL X, STEICOwall és STEICO joist I gerendák) és a farost hőszigeteléseket (STEICOflex flexibilis hőszigetelést, STEICOprotect masszív homlokzati hőszigetelés) mindezt egészségünkre és környezetünkre ártalmatlan mesterséges adalékoktól mentesen.

Egy fából épült és fa alapú hőszigetelésekkel elátott átlagos családi ház 16 tonna CO2 megtakarítást eredményez.

Ökologikus passzívházak, passzívház +

A STEICO építési rendszer minősített passzívház komponenseket tartalmaz, amely a tervezők rendelkezésére áll számos előre definiált csomóponti rajz. Így igazán könnyen és gyorsan valósíthatóak meg passzívházak a STEICO építési rendszerrel.

A szakmában egyedülálló kombináció a tartószerkezeti elemekből és hőszigetelő rendszerkeből.

A passzívház plusz kategóriánál 45kWh (m2év) a felső határ. Ugyanakkor legalább 60kWh(m2év) energiát kell termelnie a háznak megújuló energiaforrásokból. Tehát az épület több energiát termel, mint amennyit felhasznál.

Természetes hőszigetelések

A természetes hőszigetelések, mint amilyen a farost, a kender vagy a gyapjú télen és nyáron egyaránt jól hőszigetelnek. Utóbbi azért is rendkívül fontos, mert nyaraink egyre forróbbak és épületeink hűtéséhez egyre több energiát használunk fel. A következőkben bemutatott természetes hőszigetelések mind nagy testsűrűséggel rendelkeznek, hozzá alacsony hővezetési tényező és magas hőtároló kapacitás társul. Ez garancia az egész éven át tartó ideális lakóklímára.

Gyapjú hőszigetelés

A gyapjú egyenesen a természetből származik, pontosabban alpesi birkáktól és egy újratermelődő alapanyag. Az ISOLENA gyapjú hőszigetelés természetéből adódón jó hőszigetelő képességgel rendelkezkik télen és nyáron egyaránt.

Hővezetési tényező: 0,33 – 0,042 W/MK

A gyapjú képes saját térfogatsúlyának 33%-ának megfelelő nedvességet felvenni, anélkül hogy a hőszigetelő képessége leromlana.

Az ISOLENA gyapjúszigetelés méretre szabottan kerül kiszállításra. Ezzel könyebbé téve a kivitelezést. Porvédőmaszkra és védőruházatra nem lesz szükséges.

Felhasználási területek: homlokzatokhoz, falakhoz, mennyezetekhez, tető ferdesíkokhoz, padlókhoz. Tűzvédelmi osztályba sorolás: D

Kender hőszigetelés

A kender egy rendkívül érdekes természetes hőszigetelés, mely a mai ökoházakban egyre több helyen fordul elő. Mind masszív táblás hőszigetelésként, mint flexibilis táblaként 4-16cm-es vastagságban is elérhetőek a kender hőszigetelések, melyek kötőanyaga kukoricakeményítő.