Kender hőszigetelés

Kender hőszigetelő anyagok alapanyaga a kender, mely egy rendkívül gyorsan növő egynyári növény. Különlegessége a kiváló hő-és hangszigetelő képessége mellett, a speciális hőtároló kapacitás, melynek köszönhetően a legnagyobb nyári melegben is hatékony védelmet biztosít otthonában a túlmelegedés ellen. A kender hőszigetelés nyílt diffúziójú, ami hozzájárul egy épületbiológiai szempontok szerint is ajánlott lakóklíma eléréséhez.

Kender hőszigetelés

A tél közeledtével égetővé válik a hőszigetelés fontossága, hiszen a fűtőanyagok minden évben drágulnak, vagyis egyre többet kell költeni a komfortos hőmérséklet megteremtésére. Azonban a hőszigetelés nem csupán télen hoz hasznot, hanem nyáron is, ugyanis a megfelelően szigetelt házban kellemesen hűvös van akkor is, ha kint tombol a kánikula. De nem csupán a kőzetgyapot és a polisztirol szigetelőanyagok alkalmasak hőszigetelésre, hiszen a kender hőszigetelés nem csak felveszi a versenyt ezekkel az anyagokkal, hanem emellett környezetbarát és egészséges alternatívát kínál, akárcsak a farost hőszigetelő anyagok 

Miért pont kender hőszigetelés?

A kendert már szinte az ősidőktől kezdve nem csupán élelmezés céljából termesztették, hanem sokoldalúsága miatt az iparban szintén hasznos alapanyag. Vásznat, kötelet és zsákot is készítenek kenderből, hiszen erős rostjai tartósságot ígérnek, a nedvességnek jól ellenállnak, ráadásul a kendert sem a rovarok, sem a rágcsálók nem támadják.

A kender hőszigetelésre szintén jellemzőek a fent említett tulajdonságok, vagyis többek közt tartós, rugalmas, hosszú távon is alaktartó, télen bent tartja a meleget, nyáron pedig megőrzi a lakás kellemes hőmérsékletét. Továbbá átereszti a párát, ezáltal pedig nem penészedik. Ezenfelül természetes, környezetbarát és megújuló anyag, ami nem ártalmas az egészségre, könnyű feldolgozni, hiszen nem szúr, és nem okoz irritációt, mint például az üveggyapot hőszigetelő anyag. 

A kender valóban természetes és környezetbarát hőszigetelés?

Mielőtt a kenderből hőszigetelés készülne, már akkor nagy hatással van a környezetre, hiszen amellett, hogy tisztítja a levegőt és megköti a port, a talaj erózióját is csökkenti. Mivel a kendert nem támadják a rovarok, ezért termesztéséhez nincs szükség durva vegyszerekre és sok vízre sem, vagyis az előállítása igen gazdaságos. Ráadásul lebomló alapanyag, ami annyit tesz, hogy a maradék újrahasznosítható vagy akár komposztálható.

Hol lehet alkalmazni kender hőszigetelést?

A kender hőszigetelő táblák, mint például a KENDER flex névre keresztelt flexibilis táblásított kender hőszigetelő anyag padlók, tetők, falak és mennyezetek szigetelésére egyaránt ideálisak. Vagyis a bordaváz, a válaszfalak és a szarufák közötti hőszigetelésre, valamint a födém szigetelésére szintén kiválóak. Mivel a kender hőszigetelés hőtároló képessége igen nagy, ezért képesek a meleget elnyelni, és azt jóval később leadni. Ennek köszönhető, hogy nyáron a kender hőszigetelő anyaggal szigetelt helyiségek kellemesen hűvösek, télen pedig kellemesen melegek.

A KENDER step roll egy vékony kender szigetelőanyag, mely hangszigetelésre és lépésálló felületként egyaránt megállja a helyét. PVC fóliák helyettesítésére szintén ideális.

 A KONOPE panel pedig egy vakolható homlokzati kender hőszigetelő anyag, ami falazott és gerendaházakra egyaránt alkalmas, valamint új építésű házakhoz és felújításokhoz szintén ideális választás. A hőszigetelő képessége igen magas, remekül átereszti a párát, ugyanakkor meggátolja a kondenzvíz kialakulását, és még hangszigetelő képességgel is rendelkezik.

Amennyiben Ön is úgy gondolja, hogy az energiatakarékosság mellett fontos figyelmet fordítani a környezettudatosságra és az egészségre, akkor a megfelelő lakókörnyezet kialakítása érdekében vegye fel a kapcsolatot csapatunkkal, akik segíteni fognak kiválasztani Önnek a megfelelő hőszigetelő anyagokat!