STEICO innovációk a faépítészetben

29. September 2019

MITŐL OLYAN ÖKOLOGIKUS ALAPANYAG A FA?

 Az ökologikus gondolkodás és kereskedelem egyre inkább meghatározza mindennapjainkat – mindenekelőtt akkor ha a döntéseinknek hosszú távú kihatásai vannak. Egy ház építése kétség kívül ide tartozik. Különösen jól érvényesül a házépítésnél a CO2 megtakarítási tulajdonsága a fának, mellyel a hosszú távú klímavédelmi célokat támogathatjuk és fenntarthatóan élhetünk.

 FÁVAL ÉPÍTENI EGYENLŐ A FENNTARTHATÓSÁGGAL

 AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM

Az ökológiai lábnyomunk (angolul Ecological Footprint) számba veszi a biológiai erőforrásokat, melyeket a mindennapi életünk során felhasználunk. Beleszámoljuk, hogy mennyi energia szükséges a ruháink előállításához, lakótereink kialakításához és a táplálkozásunkhoz.

A mérleg egyértelmű: több erőforrást használunk fel mint amennyit a föld számunkra hosszú távon biztosítani tud.

Hogyan csökkenthetjük tehát ökológiai lábnyomunkat?

– A fa egy újratermelődő alapanyag, mely külön energiabevitel nélkül is növekszik és tartósan elérhető.

– A fák levelei megszűrik a levegőből a CO2-őt és a szenet vízzel és fénnyel együtt energiává alakítják, amellyel a fa tovább növekedhet. A szén a fában kerül megkötésre.

A fával történő építésnél az ökológiai lábnyom is stimmel. Egy modern, STEICO termékekből épült ház közel 16 tonna CO2-őt tárol, annyit amennyi egy kisautó 80000 km menetteljesítményes során kibocsát. Ez a távolság a föld 2x-i megkerülését jelentené.

 

STEICO készház

 

 JÖVŐBEMUTATÓ ÉPÍTÉS: A FA TÖBBET TUD

Aki fával épít, többet várhat. Innovatív megoldásokkal a jobb épületfizikai tulajdonságokért, a jobb közérzetért, és az értékállóságért, de mindenekelőtt a rendelkezésre álló biológiai erőforrásokkal történő takarékos és tudatos használatért. Az újratermelődő fa megoldást jelent napjaink legfontosabb ökológiai kihívásaira: a klímaváltozás lassítására és az energiafordulat támogatására. Nem sok olyan hasonló “ipari termék” van mint amilyen a fa ökológiai szempontból mely ennyi előnyt tartogat építőanyagként mint a fa. Építőanyagként és hőszigetelőanyagként történő felhasználásával generációkon keresztül egy jövőbemutató, egészséges és környezetbarát otthont biztosít.

 

STEICO – A természetes építési rendszer

A STEICO a szakmában egyedüliként kínál saját gyártásban egy egyedülálló építési rendszert, melyben az ökologikus hőszigetelések és az innovatív tartószerkezeti elemek egymást kiegészítik.

A hőszigetelések és tartószerkezeti elemek integrálásával a teljes épületburok egy kézből, minősített rendszerben érhető el.

Innovatív tartószerkezeti elemek : rétegragasztott fa furnér, I tartó gerendák

A karcsú STEICOwall és STEICOjoist I gerendák passzívház minősítettek, nagyon könnyűek, és használatukkal fokozottan energiahatékony épületek építhetőek.

STEICOjoist I gerendák

 

 

A távtartókhoz kifejlesztett STEICOLVL rétegragasztott fa furnér, különösen nagy terheléshez lett kiakalítva.

 

A befújásos fagyapottal (STEICOzell) hőszigetelt épületek magasan kitűnnek az energiahatékonyság területén. A klímaváltozás következtében nálunk is egyre melegebbek a nyarak. Épületeink hűtésére egyre több energiát használunk fel. A STEICO farost hőszigetelések alacsony hővezetési tényezője, nagy sűrűsége és nagy hőtároló tömege kimagaslóan hatékony a nyári hőség elleni védelemben.

 

 

 

 

KIMAGASLÓAN JÓ ÖKOLÁBNYOM A FAROST HŐSZIGETELÉSEKNEK

 

Az ausztriai épületbiológiai intézet INSTITUT FÜR BAUBIOLOGIE Österreich különböző hőszigetelőanyagok ökológiai lábnyomát vizsgálta meg. Az eredmény: összehasonlításban a hagyományos hőszigetelésekkel a megvizsgált farost hőszigetelések messze kimagaslott. A farost valódi hozzájárulást biztosít a klímavédelmi célokhoz, mivel csökkenti az üvegházhatást. A gyártáshoz felhasznált primerenergia tekintetében pedig jelentősen alacsonyabbak. A GWP (globális felmelegedési potenciál) azt mutatja meg, hogy egy termék mennyivel járul hozzá a globális felmelegedéshez a széndioxidhoz viszonyítva. A táblázatban az üvehgázpotenciál található 100 éves időhorizontra. Primerenergia tartalom (röviden PEI) a termék előállításához szükséges összenergiát tünteti fel.

 

Eredet

Anyag

GWP felmelegedési potenciál kg Co2 akvivalencia

Primerenergia tartalom nem megújuló

Primerenergiatartalom megújuló

Újratermelődő

Farost hőszigetelések

-0,804

15,55

14,40

konvencionális

Üveggyapot

2,454

49,83

46,25

konvencionális

kőzetgyapot

1,935

23,19

21,36

konvencionális

polisztirol expandált

4,169

105,08

98,90

konvencionális

poliuretán keményhab

4,299

 100,03

94,40

A táblázatban a primerenergia tartalom külön kerül említésre megújuló és nem megújuló forrásokból.

 A STEICO miősített építési rendszerével fokozottan energiahatékony,de akár plusszenergiát termelő családi házak, irodaházak, szállodák, óvodák és iskolák építhetőek fel. Szeretne többet megtudni: lépjen kapcsolatba velünk az info@naturicagroup.hu email címen.