Vályog, mint építőanyag

Termékeink között megtalálható vályogvakolat, mely egy vályog alapú készvakolat, színezhető vályog nemesvakolatok, vályogfestékek, vályog struktúrafestékek. Vályogvakolat egy klasszikus két rétegben felhordható vályogvakolat. Termékeink között továbbá megtalálható vályogtéglák különböző méretekben.

Vályog építőanyagok

A vályogot, mint építőanyagot manapság sokan elavult dolognak tartják, hiszen a vályogtégla óta rengeteg építőanyag került forgalomba, melyekkel a ház viszonylag egyszerűen és nagyon gyorsan felépíthető. Ennek ellenére szinte mindenki tisztában van vele, hogy a vályogtéglából épített lakóházak nyáron kellemesen hűvösek, és télen sem hűlnek ki könnyen. Nem beszélve arról, hogy a vályog egy természetes és környezetbarát építőanyag, ami rögtön érthetővé is teszi, hogy miért élik a vályog építőanyagokból készült házak újra fénykorukat.

 A vályog nem a szegénység szimbóluma, hanem a természetességé

 Még mindig él a köztudatban az a tévhit, miszerint a vályogból készült házak a szegénység megtestesítői, hiszen leginkább falvakon és tanyákon találkozni vályogtéglából épített házakkal. Azonban ha mindenki tisztában lenne a vályogházak rengeteg előnyével, vélhetően senki sem (vagy csak nagyon kevesen) használná az újfajta építőanyagokat házépítésre.

Az egyik legnagyobb probléma a modern építőanyagokkal, azon kívül, hogy rendkívül környezetterhelőek, hogy meglepően sok vegyi anyagot tartalmaznak. Mivel a megfelelő szellőzés esetükben nem tökéletesen megoldott, ennek köszönhetően pedig a pára mellett a káros vegyi anyagok is kipárolognak az építőelemekből, igencsak veszélyeztetik az egészséget, és olyan betegségeket okozhatnak, mint például az allergia.

Ezzel szemben a vályog építőanyagok, mint például a vályogtégla, olyan előnyöket rejtenek magukban, mint a páraáteresztő képesség, a levegő nedvességtartalmának szabályozása, kiváló hangszigetelés, jó hőszigetelés, nincs káros vegyi anyag kibocsátása, nem gyúlékony, valamint antiallergén. Továbbá környezetbarát és újrahasznosítható, hiszen 100% természetes alapanyagokból készül.

Nem a vályogtégla az egyetlen vályog építőanyag

A vályog egy olyan anyag, ami általában 40% agyagból, 40% iszapból és 20% homokból áll. Mivel igen sokoldalú anyag, ezért többféle felhasználási módja is létezik.

Az egyik legismertebb nyilvánvalóan a vályogtégla, ami többnyire vályog, víz és szalma keverékéből áll. A vályogtéglákból megépíthetőek a külső és belső teherhordó falak, de kitöltő és térelválasztó falazatok építésére szintén ideális. A vályogtéglából épített fal nagyon jó hő- és hangszigetelő képességgel bír, szabályozza a páratartalmat, és jól szellőzik. További előnye, hogy a megfelelő előírásokat betartva passzívházak szintén építhetőek vályogtéglából.

Továbbá a vályogból készülhet vakolat és festék is. A vályogvakolat a téglához hasonlóan szintén rendelkezik természetes páraszabályozó képességgel, aminek köszönhetően minimalizálódik a penészedés veszélye, hiszen ennek köszönhetően a lakásban a páratartalom az ideális szinten tartható. Az univerzális vályogvakolat egy két rétegben felhordható vakolat, ami alkalmas különböző felületekre, színezése pedig természetes ásványi és földpigmentekkel történik.

A vályog hőszigetelése

Bár a vályog önmagában is remek hőszigetelő képességgel bír, de szükség lehet további szigetelésre. Ebben az esetben érdemes körültekintőnek lenni, és a falazathoz hasonlóan természetes és környezetbarát páraáteresztő anyagot választani.

Amennyiben az Ön számára is fontos a környezetvédelem és az egészség, valamint úgy gondolja, hogy építőanyagaink megfelelnek az építési terveinek, vegye fel a kapcsolatot szakértő mérnökcsapatunkkal, akik segítenek Önnek a terveihez szükséges építőanyagok kiválasztásában!