2020 legújabb hőszigetelési trendjei

22. January 2020

A közel nulla energiaigényű épületekhez ajánlott természetes hőszigetelések

A magyar építőipar sikeres évet zárt 2019-ben: mintegy 25-28%-kal magasabb teljesítményt nyújtott, mint az előző évben tudtuk meg az ÉVOSZ – Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének – jelentéséből. 2020-ban az egyik legnagyobb változás a szigorodó hőtechnikai előírások bevezetése. Az energiatanúsítványban bevezetésre kerül a közel nulla energiaigényű épületek fogalma, vagyis innestől kezdve csak olyan új épületet lehet majd építeni ami eléri ezt a szintet.

Környezetünk kizsákmányolása, és szennyezése napjainkra olyan mértéket öltött, hogy ha nem változtatunk azonnal a jelenlegi technológiákon és hozzáálláson, a jövő generációknak esélye sem lesz a földön minőségi környezetben élni. Az építőipar egyike lett mára a legkörnyezetterhelőbb iparágak egyike. A váltást a megújuló energiák használatának nagyobb támogatása és a természetes, megújuló alapanyagú építőanyagok építési rendszerek alkalmazása nagyban segítheti.

Minden afelé mutat, hogy amennyire lehet száműzzük életünkből a környezetünket rendkívüli módon megterhelő műanyagokat, nincs ez máshogy a hőszigeteléseknél sem. Egyre többen választják otthonaik hőszigeteléséhez a természetes alapú környezetbarát hőszigeteléseket is mint amilyen például a fagyapot, a kender, a cellulóz, a szalma vagy éppen a birkagyapjú.
Brüsszelben például 10 EUR / m2 támogatást kapnak azok akik természetes eredetű hőszigeteléssel szigetelik otthonuk. Itt található a hivatalos kiírás: https://environnement.brussels/sites/default/files/primes-premies/GIDS_B1_FR_2019.pdf
Németországban a természetes eredetű hőszigetelések piaci aránya már 12% és évről évre növekszik.

A természetes hőszigeteléseknek 3 fő csoportja létezik:
1. Állati eredetű pl birkagyapjú
2. Növényi eredetű pl. kender, fagyapot, cellulóz, szalma, parafa stb.
3. Ásványi eredetű: vályog, perlit

termeszeteshoszigetelesk

Mik a természetes hőszigetelések legfőbb előnyei a környezetünkre és az egészségünkre:

Mivel nem tartalmaznak irritáló mesterséges adalékokat, így a természetes hőszigetelések általában egészségünkre ártalmatlanok. Könnyen kivitelezhetőek, nem szükséges külön védőruházat a munkavégzés közben.

5 dolog, amit a természetes hőszigetelések tudnak a hagyományos társaik nem

1. Egészségesebb lakóklíma
A természetes hőszigetelések nem tartalmaznak és nem párologtatnak ki, egészségünkre káros mesterséges anyagokat (VOC-k) , és a páraszabályozó tulajdonságuknak köszönhetően csökkentik a penészedés veszélyét.

2. Aktív páramendzsment
Egyes természetes hőszigetelések képesek akár saját tömegük 30%-ának megfelelő nedvességet felvenni a levegőből, anélkül hogy a hőszigetelő képességük leromlana.

3. Télen és nyáron is kiváló hőszigetelés
Nagy hőtároló tömegüknek köszönhetően télen sokáig tartják a megtermelt meleget otthonában, nyáron pedig nem engedik gyorsan átmelegedni a szerkezeteket ezáltal 4-6 fokkal is hűvösebb lesz otthonában azonos hőszigetelési vastagsággal, mint az alacsonyabb sűrűségű és hőtároló kapacitású szigeteléseknél.

4. Energiahatékonyság & környezetvédelem
A természetes hőszigetelések előállításához, legtöbbször lényegesen kevesebb energia szükséges, mint a konvencionális kőalajszármazékokból előállított hőszigetelésekhez. Ezenkívül a környezetünket is óvják a természetből származó, újratermelődő anyagok, és csökkentik a környezetszennyező emissziókat.
CO2 megkötés: pl a farost alapú hőszigeteléseknél 1m3 fa 1200kg CO2 megtakarítást jelent.
Életciklusuk végén a természetes hőszigetelések egyszerűen újrahasznosíthatóak, vagy komposztálhatóak.

5. kivitelezőbarát
A természetes hőszigeteléseknél nem kell kesztyűt viselnie, ugyanis nem szúr, nem irritál hiszen nincsennek benne egészségünkre ártalmas anyagok.

Mennyibe kerülnek az ökologikus hőszigetelések?
Az ökologikus építőanyagok általában valamennyivel többe kerülnek, mint a szintetikus úton előállított társaik, áruk azonban az elmúlt években csökkent. Az árak összehasonlításánál nem csak a m2 árat, hanem a m3 árat is érdemes összehasonlítani. Egy m3 pl STEICOflex 036 10cm-es flexibilis fagyapot hőszigetelés sűrűsége 60kg / m3 (ára: ~3400- 3600 Ft / m2), míg egy 25kg / m3 sűrűségű kőzetgyapot 10cm-es vastagságban kb 1800-1900 Ft / m2. Jól látható tehát, hogy több mint 2x akkora a sűrűség!

A jövőben a közel nulla energiaigényű épületeknél méginkább fontosak lesznek az épületfizikai tulajdonságok, mint a hővezetési tényezője az adott szigetelésnek, építésökológiai tulajdonságok: helyi anyagok használata, újrahasznosíthatóság, CO2 megkötés. Amennyiben mindezen környezeti költségeket is beleszámoljuk az adott hőszigetelés árába, akkor pedig a természetes hőszigetelések már olcsóbbak is mint a konvencionális társaik.
Különösen a befújásos cellulóz, vagy befújásos fagyapot hőszigetelések versenyképesek : az anyagköltség nagyjából 3000-3500Ft /m2, míg az EPS polisztirol hőszigetelés ára hozzávetelőlegesen 2600-3000 Ft / m2

Következő blogbejegyzésünkben pedig a különböző természetes hőszigeteléseket részletesen is bemutatjuk és összehasonlítjuk.