Mitől érezzük jobban magunkat az Ökoházakban?

24. March 2020

ÖKOHÁZAK – egész évben egészséges lakóklíma, maximális energiahatékonyság

Korábban már többször írtunk róla, hogy egy nagyszabású németországi tudományos kísérlet szerint a ma épített családi házak 80%-ában magasabb az egészségkárosító káros anyagok (VOC-k ) mértéke, mint ami az egészségügyi határérték. Nem így van ez az ökologikus szempontok szerint tervezett és épített házakban.  A határétékekről bővebben a Sentinel Haus intézet és az IBN nemzetközi épületbiológiai intézet oldalairól is tájékozódhatunk és erről hamarosan várható egy új blogcikkünk is.

Mára már szerencsére egyre több kivitelező és készházépítő cég fordít tudatosan nagy hangsúlyt a környezetbarát és egészségünkre ártalmatlan építőanyagok használatára. Az Ökoházaknál a legfontosabb szempont a környezetünk és egészségünk védelme, melyet rendkívül jó energiahatékonyság és igény esetén a legújabb technológiai vívmányok egészítenek ki.

Aki járt már olyan épületben, melyet épületbiológiai szempontok szerint terveztek meg és építettek meg, először talán nem is tudta megmondani mitől érezte magát jobban. A legnagyobb Európai ökoházgyártók, mint pl. BAU-FRITZ www.baufritz.de, Ecococon https://ecococon.eu/ igényesen berendezett mintaházakkal várják az érdeklődőket és kínálnak akár 1-2 napos ottalvási lehetőséget is, hogy a leendő ügyfelek kipróbálhassák milyen is egy igazi ökoházban eltölteni egy pár napot.

Az egészséges, jó lakóklíma nem valami misztikus dolog, hanem tudatosan tervezhető és mérhető. Ezen írásomban megmutatom mik is azok a tényezők, melyek a legnagyobb befolyással bírnak otthonunk belső lakóklímájára:

Megfelelő hőszigetelés kiválasztása: egy jó hőszigetelésnek egyaránt védenie kell az épületet a téli hidegben és a forró nyári napokban a túlmelegedéstől is. Különösen a kiépített tetőtereknél fontos, hogy ne jusson be a nyári forróság a belső terekbe napközben. Az ideális hőszigetelő anyag tehát nagy sűrűséggel rendelkezik, alacsony hővezetési tényezővel, és magas hőtároló kapacitással. Ha ez a 3-as együtt van akkor egész évben kellemes hőmérséklet lesz. Ilyen természetes hőszigetelések például a STEICO fenyőfából készülő farost hőszigetelések.

Kiegyenlített relatív páratartalom: egy DIN szabvány szerint az ideális relatív páratartalom 45 -55% közötti. Ez alatt ugyanis túlságosan száraz a levegő, amely nem kedvez a nyálkahártyánknak, 70% fölött pedig beindulhat a páralecsapódás és a penészedés.  A természetes építőanyagok közül a vályog építőanyagok (vályogvakolatok, vályog szárazépítő lapok, vályogfestékek) természetes páraszabályozó képességűek (képesek a levegőből párát felvenni, eltárolni és később leadni) ezáltal egész évben ideális páratartalmat biztosít. A cementmentes mészvakolatok pl. Hessler HP 9-es pedig antibakteriális felületűek, így különösen a fürdőszobákban ajánlottak.

Kevesebb szálló finompor: kevesen tudják de a legtöbb ma alkalmazott felületképző anyag elektromosan töltött felületű, ezáltal a szálló finompor a levegőben reked ahonnan belélegezzük. Ezzel ellentétben a természetes vakolatok és festékek antisztatikusak így nem töltődnek fel és a szálló finompor egyszerűen a padlóra hull ahonnan egy egyszerű felmosással eltávolítható.

Védelem a külső zajforrásoktól: a nagyvárosi környezetben tanulja meg igazán értékelni az ember a csendet és a nyugalmat. A hőszigeteléseknek és a falazatoknak nagy szerepe van abban, hogy mennyire juthatnak be a külső zajforrások otthonunkba. A STEICO hőszigetelő anyagok, nagy sűrűségüknek és rostszerkezetüknek köszönhetően itt is jó szolgálatot tesznek.

Elektroszmog elleni védelem: napjainkban olyan óriási mértékű technikai és technológiai fejlődés ment végbe, amelyhez az emberi szervezet már ilyen gyorsan nem tud alkalmazkodni. Az elektroszmog veszélyét sokan azért nem értik, mivel ez egy nem látható és közvetlenül nem érezhető hatás, mérőműszerek segítségével azonban nagyon is kimutatható. És már a 4g negatív hatásáról is számtalan tudományos kísérlet és vizsgálat készült. Az 5g ennél pedig sokkal intenzívebben és nagyobb dózisban éri a szervezetünket. Egy ökoházban tudatosan építenek be árnyékoló eszközöket, szöveteket és készülékeket.

Hazánkban a Shs -jár élen az elektroszmog elleni védelemben. A Y-shield Németország legnagyobb gyártója pedig az árnyékot vezetékektől a hálózati megszakítóig, fóliákat és festékeket is gyárt. Néhány egyszerű módszerrel Ön is sokat tehet egészsége védelméért: a hálószobába ne vigye magával mobiltelefonját, vagy csak repülőgép módban, Wifi eszközök helyett részesítse előnyben a kábeles megoldásokat. A beltéri vályogvakolatok képesek csökkenteni az elektroszmogot.

Egészségünkre ártalmatlan építőanyagok használata: a mai modern építőanyagok nagy százalékban tartalmaznak mesterséges vegyi adalékokat, melyek aztán a lakótérbe párolognak és veszélyeztetik egészségünket. A legismertebb ilyen például a festékekben használt formaldehid, de a különböző oldószerek, égéskésleltetők is ide sorolhatóak. Sokan ismerik azt amikor egy újonnan átadott házba belépve, erős szúrós szag üti meg az orrunkat-  ez bizony a kemikáliák (VOC-k Illékony Szerves Vegyületek) jelenlétére utal. Ma már lehetőség van ezeket a VOC-ket mérni és a megfelelő felújítási munkálatokat elvégezni. Legjobb ha már elsőre olyan természetes építőanyagokat, felületképző anyagokat, bútorokat választunk amelyeknek nincsen semmilyen káros kipárolgása.  Ilyen például a vályog, mész, agyag, a fa.

Építkezésen gondolkozik? Válasszon Ön is Ökoházat otthonául, mely megfelel a legmagasabb elvárosoknak is és egész évben egészséges lakóklímát biztosít családjának. A STEICO ökoházak épületbiológiai szempontok szerint tervezett, kimagasló energiahatékonyságú épületek. Tudjon meg többet egy személyes konzultáció alkalmával. A személyes konzultáció elérhető Budapesten és Gyulán, jelentkezés a biro@naturicagroup.hu email címen.

Felújítás előtt áll? A STEICO termékek kiválóan alkalmasak a meglévő épületek energetikai felújításához, nyitott diffúziójúak és természetes páraszabályozóak. Vályogvakolattal kombinálva légtisztító hatásuk is van. Kérdezze tanácsadóinkat a kapcsolatfelvételi űrlapon