Kádár-kockák hőszigetelése – 7 tipp a környezettudatos felújításhoz

16. December 2023

Kádár-Kockák energetikai felújítása természetes hőszigetelésekkel – 7 tipp a környezettudatos felújításhoz

A régi épületek felújításával nemcsak az épület eredeti karakterét és szellemiségét őrízhetjük meg, hanem lakókomfortunk növelése mellett, otthonunk energiahatékonyságát is a mai szintre hozhassuk.

Ebben meghatározó szerepet kapnak a természetes hőszigetelések. Most pedig megosztunk veletek néhány profi tippet, hogyan profitálhatod a legtöbbet a természetes építőanyagok használatával

Fotó Forrása: sokszinuvidek.24.hu debreceni Kádár-Kocka felújítás, Bujdos család

Kádár-Kockák energetikai felújítása természetes hőszigetelésekkel – 7 tipp a környezettudatos felújításhoz

A régi épületek felújításával nemcsak az épület eredeti karakterét és szellemiségét őrízhetjük meg, hanem lakókomfortunk növelése mellett, otthonunk energiahatékonyságát is a mai szintre hozhassuk.

Ebben meghatározó szerepet kapnak a természetes hőszigetelések. Most pedig megosztunk veletek néhány profi tippet, hogyan profitálhatod a legtöbbet a természetes építőanyagok használatával:

  1. Fentarthatóság és környezetbarát technológia

A természetes hőszigetelések, mint a farost, a kender, vagy a birkagyapjú mind megújuló alapanyagúak. Előállításuk  kevesebb energiát igényel, és kisebb az ökológiai lábnyomuk is, a konvencionális hőszigetelésekhez képest.

  • Nyitott diffúziójú anyagok használata  & természetes páraszabályozás

A természetes hőszigetelésekhez általában páratechnikailag nyitott rétegrendű szerkezetek kialakítása ajánlott. Így használható ki ugyanis legjobban a természetes hőszigetelések nedvességszabályozó képessége. Amennyiben az adott épületszerkezetnél kétsége merül fel, használjon páravariábilis membránt – hivatkozás a webshopra

  • Hőszigetelés és hőtárolás

Az egész évben hatékony hőszigeteléshez 3 tényező szükséges: nagy anyagsűrűség, nagy hőtároló kapacitás és alacsony hőátbocsátási tényező. A természetes hőszigetelések közül a farost hőszigetelés bír a legnagyobb sűrűséggel, legmagasabb hőtároló kapacitással és a legalacsonyabb Lambda értékkel.

  • Műemlékvédett épületekhez is jól alkalmazhatóak

Gyakran előfordulhat egy épületnél, hogy a külső oldali hőszigetelés valamilyen okból nem megoldható, így a hőszigetelés elhelyezése a belső oldalon szükséges. Itt azonban nagyon körültekintően kell eljárjunk és mindenképpen forduljunk szakkivitelezőhöz. A speciális farost alapú hőszigetelő táblák, nyitott diffúziójú vályogvakolati vagy mészvakolati rendszerrel kombinálva biztonságos és hatékony megoldást kínál az energiaköltségeinek csökkentésére és a lakókomfortjának növelésére.

  • Fokozott hangszigetelés

A természetes hőszigetelések, mint a farost, a kender és a birkagyapjú a hővédelmen túl, otthonának hangszigetelését is nagyban javítják. Ezt különösen akkor fogja tudni értékelni, ha egy forgalmas utcán vagy repülőtér közelében él. + Könnyűszerketes épületek válaszfalainál a STEICOflex036 flexibilis farost hőszigetelést (60kg/m3 sűrűségű!) kombinálva vályogrost lapokkal érhet kimagasló javulást.

  • Egészségvédelem

A természetes hőszigetelések, mentesek mindennemű egészségkárosító mesterséges kemikáliától. Így egész évben egészséges lakóklímát teremthetünk otthonunkba és csökkenthetjük az allergiás megbetegedések és légúti problémák kialakulását.

  • A természetes építőanyagok mentesek mindenféle jövőbeni rejtett költségtől

A természetes építőanyagok tartósságát, már évszázadok óta ismerjük és amikor az életciklusuk végéhez érnek akkor bizonyos részük komposztálható (pl birkagyapjú, szalma ) szinte mindegyikük újrahasznosítható. Nem végzik veszélyes hulladékként, jelentős többletköltséget okozva ezzel.

+1 Tipp: amennyiben a hőszigetelést rendbe raktuk, fontos hogy ügyeljünk arra, hogy belső tereinkben is páraszabályozásra képes anyagokat alkalmazzunk. Az épületbiológus szakemberek szerint ebben a vályog építőanyagok biztosítják a legtöbb pozitív tulajdonságot, és minimalizálják a penészedés kialakulásának veszélyét. A természetes hőszigetelő anyagok választása régi épületünk felújításánál, nem csupán ökologikus választás, de olyan hosszútávú előnyöket is biztosít, mint a lakókomfort, energiahatékonyság és értéknövekedés.  Profitáljon Ön is a természetes hőszigetelések előnyeiből.

A világ legrangosabb Egyetemek közötti energiahatékonysági versenyen 2019-ben különdíjas a Magyar Kádár-Kocka

Fotó forrása: Pécsi Tudományegyetem SDE 2019 Szentendre, SOMEshine

A 2019-ben Szentendrén megrendezésre kerülő nemzetközi energiahatékonysági és építésinnovációs versenyen a magyar csapat feladatul egy Kádár-kockaház felújítását kapta. Az épület építészet kategóriában II.helyezett lett, és emelett elnyerte az ÉVOSZ különdíját is. Külön hagsúlyt fektettek a tradícionális, fenntartható anyaghasználatra így az épületnél sok fát, vályogot és természetes építőanyagot használtak fel: pl a fürdőszobában csempe helyett viaszolt vályog tükörglettet, a gipszkarton helyett vályogrost lapot, a hőszigeteléseknél kender hőszigetelést és fújt cellulózt.