Mi alapján válasszunk födémszigetelést?

19. January 2021

Mi alapján válasszunk a járható és a nem járható födémszigetelés között?

Mindenki tudja, hogy a meleg felfelé száll, ami egyúttal azt is jelenti, hogy télen a benti meleg rossz szigetelés esetén főként a padlás felé szökik. Ha egyáltalán nincs szigetelés, akkor a hő akár 30 százaléka is távozhat a födémen keresztül, ami miatt a fűtési költségek igen magasra rúghatnak. Ha szeretnénk spórolni, evidensnek tűnik, hogy le kell szigetelnünk a padlást, már csak az a kérdés, hogy nem járható vagy járható födémszigetelést érdemesebb-e választani.

A nem járható és a járható födémszigetelés

A járható és a nem járható födémszigetelés között lényegében annyi a különbség, hogy az egyikre bátran ráléphetünk, míg a másikon nem célszerű járkálni. Azonban még ha beépítetlen is a padlástér, sokan szeretik ott tárolni az éppen használaton kívüli holmit, ezért rendszerint szükséges valamiféle járóréteget kialakítani a közlekedéshez.

Amennyiben nem járható födémszigetelés mellett döntünk, de a padlásteret mégis használni szeretnénk, akkor erősen ajánlott valamilyen szerkezetet építeni a szigetelés köré, amin bátran járkálhatunk. Ellenkező esetben, vagyis ha nincs szándékunkban a járóréteg alá alátámasztást kialakítani, akkor mindenképp járható födémszigetelésre van szükségünk.

Mire érdemes figyelni még a szigetelőanyag kiválasztásánál?

Akár járható, akár nem járható födémszigetelés mellett döntünk, van még néhány tulajdonsága a szigetelőanyagoknak, amiket érdemes figyelembe venni.

Az egyik ilyen a szigetelőanyag hővezető, a másik pedig páraszabályozó képessége. A hővezetés lényegesen fontosabb a szigetelőanyag vastagságánál, ugyanis ez az érték adja meg, hogy mennyi hőveszteséggel kell számolnunk 1 fok hőmérséklet-különbségnél 1 másodperc alatt 1 négyzetméternyi felületen. Tehát minél kisebb ez az érték, annál jobb a szigetelőanyag hővezető képessége.

A páraszabályozás gyakorlatilag azért nagyon fontos, mert lényegében ettől függ, hogy mennyire fog penészedni a lakás. Vagyis ha például természetes hőszigetelő anyagot választunk, amely a saját tömegének akár 30 százalékának megfelelő nedvességet is képes magába zárni, akkor nagy mértékben csökkenthetjük a penészedés kockázatát, ami esztétikai probléma mellett az egészségünket is veszélyezteti.

A harmadik szintén fontos dolog a szigetelőanyag természetessége. Ezen a területen már talán picit nehezebb dolgunk van, hiszen ha a piacon kapható legtöbb modern hőszigetelő anyagot vesszük górcső alá, akkor észrevehetjük, hogy igen nehéz valóban természetes anyagból készült szigetelőanyagot beszerezni. Szerencsére ez sem lehetetlen, hiszen a kínálatunkban megtalálható STEICO szigetelőanyagok kivétel nélkül természetes anyagokból készülnek, mint például a farost vagy akár a kender szigetelések. Természetesen járható födémszigetelés szintén kapható természetes anyagból, ami nem csupán az energiatakarékosságban lesz hasznunkra, hanem természetessége révén nem okoz hosszú távon olyan egészségügyi problémákat, mint amelyek egy kemikáliákkal átitatott, mesterséges szigetelőanyag használata esetén fennállnak.

Amennyiben szükségét érzi, hogy szigetelést kapjon a padlás, és erre a leginkább megfelelőnek a járható födémszigetelést tartja, vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítünk az Ön számára ideális szigetelőanyag kiválasztásában!