ISOLENA 100% Birkagyapjú hőszigetelések a modern ökologikus építészetben

29. July 2021

Számos esetben találkoztunk már a kérdéssel, hogy miért lehetnek alkalmasak a juhgyapjú vagy birkagyapjú hőszigetelések a modern, környezettudatos építészetben. Nem mondható új keletű technológiának, bár hazánkban egyelőre még új megoldásnak tűnhet a birkagyapjú szigetelés.

Valószínűleg mindannyian hallottuk már, hogy a nyugati országokban sorra cserélik le a műanyag alapú, oldószerekkel átitatott szigeteléseket természetes alapanyagokra.

Ezen környezetkímélő és természetes nyersanyagokból készült szigetelések között az évek során egyre kiemeltebb helyet foglaltak el a birkagyapjú hőszigetelések. Ha az Ön számára is fontos a környezetkímélő erőforrások alkalmazása, és az építkezésben alkalmazott technológiák úttörő formáit keresi, akkor válassza a birkagyapjú szigeteléseket.

Emellett a farost és kender szigetelőanyagok is jelentősen elterjedtek. A modern építészetben arra kell törekednünk, hogy a hatékonyságot a környezetkímélő alapanyagokkal ötvözzük, hogy ne zsákmányoljuk ki bolygónk véges erőforrásait.

Mi is a juh- vagy birkagyapjú hőszigetelés?

A juhgyapjú csodálatos védő tulajdonságait talán nem kell bemutatni, mivel számos meleg takaró készül juhgyapjúból, és magát a viselőjét a birkát is hatékonyan védi az időjárás viszontagságaitól. Akárhogy is van, meglepő tervnek tűnhet, hogy egy házat ezzel az anyaggal védjenek, de a helyzetet objektíven vizsgálva számos olyan épületfizikai és pozitív élettani hatást biztosít ez a 100%-ban természetes hőszigetelés, melyet a kommersz társaik nem tudnak. Az ISOLENA cégnek ráadásul sikerült egy vegyi anyag nélküli szabadalmaztatott megoldást találni a molyok elleni védelemre is, ami a legnagyobb veszélyforrást jelenti az ilyen anyagú hőszigeteléseknél.

A birkagyapjúból készült hőszigetelés előnyei közé tartozik, hogy képes természetes módon kezelni a nedvességet, kiváló hangszigetelő tulajdonsággal bír és az, hogy rendkívül környezetbarát. Megújuló alapanyagból készül, és életciklusa végén komposztálható a gyapjú és talajjavító tulajdonsága is van.

A gyapjú nagyszerűen alkalmazható a magasabb páratartalmak esetében is, emellett képes a saját tömegének 33%-át felvenni és később leaadni, anélkül hogy nyirkossá válna, vagy hátrányosan befolyásolná hőszigetelő tulajdonságát. A gyapjúban lévő fehérjéinek (keratin) szálszerkezete nem kedvező élőhely a paraziták számára, így a bogarak sem ártanak neki, sőt belső levegőminőség mérések bebizonyították hogy a gyapjúnak légtisztító hatása is van és képes volt például magas formaldehid terhelt épületekben rövid idő alatt megkötni ezt a káros vegyi anyagot és közömbösíteni.

Blogoldalunkon sok hasznos információt tudhat meg a környezetbarát építőanyagokról. Tájékozódjon, és válassza a fenntartható jövőt!

Megéri a birkagyapjú hőszigeteléseket alkalmazni régi épületeknél is!

Szeretnénk kiemelni, hogy a régi építésű ingatlanok, lakóépületek szinte minden már sajnos nem felelnek meg a mai energetikai elvárásoknak és magasabb rezsi költségeket okoznak. A rosszul szigetelt épületek nemcsak az energiahatékonyság, hanem a rossz minőségű lakóklíma miatt sem felelnek meg a mai elvárásoknak.

A régi épületek felújítása során, főleg, ha azokban hagyományos építőanyagokat alkalmaztak, kiemelten fontos, hogy ne alkalmazzunk nem természetes szigetelő- és építőanyagokat. A mostanában többségében használt nem természetes alapanyagokból készülő építőanyagok nem képesek természetes páraszabályozásra, sokszor erős párafékező vagy párazáró tulajdonságúak így a lakótérben magasabb páratartalom alakulhat ki, ami páralecsapódáshoz penészedéshez vezet. Különösen a régi épületeknél ad kiegészítő biztonságot a szerkezetnek ha páratechnikailag nyitott rétegrendet alakítunk ki (nyitott diffúziójú anyagok) így az esetlegesen jelentkező pára szabadon átjut és távozik.

A birkagyapjú hőszigetelések ugyanezt az elvet követve, kíméletesen és dinamikusan követik a régi épületek tulajdonságait. Ezek az anyagok olyan mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a hagyományos anyagok új köntösben való továbbélését.

Miért válassza az ISOLENA birkagyapjú hőszigeteléseit?

Azt ajánljuk, hogy fontolja meg a birkagyapjú hőszigetelések alkalmazását, hiszen a természetes anyagoknak köszönhetően nem párologtat ki a lakótér felé egészségkárosító mesterséges vegyületeket (VOC-éket). Az ISOLENA több évtizedes múltjával nemcsak a hatékonyság, de a környezetbarát hőszigetelő- és hangszigetelő anyagok képviselője a piacon, mely egyedülálló vegyi anyagok nélküli moly elleni védelmet biztosít.

Ha úgy gondolja, hogy a birka- vagy a juhgyapjú védőanyagok ideálisak az energiatakarékossági szükségleteihez, lépjen kapcsolatba szakértőinkkel, akik segítenek a megfelelő elem kiválasztásában, vagy látogasson el az ország első épületbiológiai tanácsadóhelyére ahol élőben is megtapinthatja természetes hőszigeteléseinket!