Vályogépítészet a XXI.században

24. July 2022

Az építőipar a globális energiafelhasználás ezzel a CO2 kibocsátás jelentős részéért felelős, és a természetben előforduló nem megújuló alapanyagok felhasználásáért is. Ennek következtében nagy mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez. Amennyiben a 2030-ig előírt globális klímavédelmi célokat el szeretnénk érni, az épületeket a teljes életciklusuk és a környezeti hatásuk szerint kell értékelnünk. A regionálisan előforduló, megújuló természetes építőanyagok mint amilyen a kender, a fa a szalma nagy mértékben hozzájárulnak az energiamegtakarításhoz és a CO2 kibocsátás csökkentéséhez.

A teljes építőipari szektorban óriási javulási potenciál van, mely a klímavédelem érdekében is áll.

Az V.ÖKO HOME Expó és konferencia nemzetközi szakértői, olyan már megvalósult Európai projekteket mutatnak be a részvetőknek, amelyek mind a klímavédelmet és az emberi egészség megóvását helyezte a középpontba.

Fotó forrása: http://www.okohomeexpo.hu

Blogsorozatunk második részében a modern vályogépítészetet mutatjuk be.

3D-és épületnyomtatás természetes anyagokkal.

Egy olaszországi cég a WASP, elsőként valósított meg a legmodernebb technológiával készült vályogházakat.  

Nyomtatójukkal jelenleg 2,74 méter magas és 6,4 méter átmérőjű épületet lehet nyomtatni vályoggal. 60m2-es épület.

Az első prototípusok között volt Mario Cucinella, aki a legnagyobb szaktekintélyek között van a 3D nyomtatási technológiában. Első épülete egy Bologna északi részén található kis városkában, egy kétszobás vályogház, amely helyi anyagból nyomtatott. A házat TECLA névre keresztelte, mely teljes egészében karbonsemleges, és egy megoldást jelenthet a mai környezetterhelő építőipar kihívásaira.

Fotó forrása: WASP

TIPP – AZ ÖKO HOME Expón a WASP előadása mellett, a helyszínen élőben is elkészítünk 3D-és nyomtatási technológiával egy kis vályogházat.

A TECLA jól ötvözi a tradícionális építőanyagok használatát a modern technológiai megoldásokkal. A vízió: a körforgásos technológia értelmében az épület helyben kitermelt anyagból készült, újrahasznosítható anyagokból, és megfizethető egészséges életteret jelent az egyre növekvő lakosság számára.

Döngölt vályog – a fentartható beton

A vályog, az emberiség egyik legrégebbi építőanyaga, amely ráadásul az épületbiológus szakemberek szerint a belső lakóklímára legpozitívabb hatással bíró építőanyaga. Számos pozitív élettani, épületfizikai, ökológiai és élettani hatása van, és szinte mindenhol található építési vályognak alkalmas alapanyag. A modern technológiáknak köszönhetően, ma már időjárástól függetlenül üzemi körülmények között is építhetünk ezzel a rendkívüli anyaggal.

A téma legnagyobb Európai szakértője Martin Rauch, egy korábbi ÖKO HOME Expón, Budapesten is megmutatta a résztvevőknek a technológiában rejlő lehetőségeket a kis családi házas épületektől a több ezer négyzetméteres irodaházakig.

Európa legnagyobb döngölt vályogépítészeti projektje – Allnatura Campus Darmstadt

Fotó forrása: https://www.alnatura.de/de-de/ueber-uns/alnatura-campus/

A masszív falazatok építéséhez a legjobb anyag utáni keresést hosszas kutatatómunka előzte meg a Müncheni Tudományegyetemmel.  A különböző anyagoknál és kombinációknál a szakemberek megvizsgálták az ökológiai lábnyomot, melyből végül egy monolitikus falszerkezet kezdett kikristályosodni. Ha megvizsgáljuk az építőanyagok előállításához szükséges energiát, a használat alatti teljesítményt, és az életciklusa végén a körforgásba történő visszaforgatást, akkor már igazából csak 2 anyag maradt: hőszigetelő tégla és a vályog.

Az épülethez összesen 384 db vályogpanelt készítettek, melyet aztán 16 egyenként 12 méter magas és 4,5 méter széles öntartó elemmé alakítottak.

Az öntartó falak összvastagsága (kétrétegű falszerkezet): 69cm –kívül 38cm, a belső 14cm és közötte egy 17cm vastag újrahasznosított üvegből készülő hőszigetelés. A panelok súlya egyenként 4,5 tonna.

  A vályog kültérben történő alkalmazásánál betervezték a természetes eróziót és tudatosan esztétikai és védelmi célból eróziós gátakat építettek be melyet agyagból és trasszmészből készítettek. A falak belső oldalát kazeinnel festették.

Szeretnél többet megtudni a környezettudatos építésben rejlő lehetőségekről? Építkezel vagy felújítasz, és szeretnéd azt környezettudatos módon tenni – Az V.ÖKO HOME Expón 2022.08.19-én egy helyen találkozhatsz területük legjobb nemzetközi szakembereivel, szakmai szervezetekkel, ökoépítészekkel és kivitelezőkkel. A 12 előadás mellett, 6 gyakorlati műhelymunkán is részt vehetsz és 20 kiállítóval konzultálhatsz, hogy megtudd melyik technológia a számodra a legmegfelelőbb. Jelentkezés: www.okohomeexpo.hu