Mi‌ ‌alapján‌ ‌válasszunk‌ ‌külső‌ ‌falszigetelést?‌

25. January 2021

Mi alapján válasszunk külső falszigetelést?

A külső falszigetelést főként a téli hideg miatt tartjuk fontosnak, hiszen a meleg kb. 25 százaléka távozik a falon keresztül, ami hosszú távon igen jelentős anyagi veszteséget jelent. Ugyanakkor azzal is számolnunk kell, hogy a külső falszigetelésnek nyáron is hasznát vesszük, hiszen a forró hónapokban a meleget kint tartja, vagyis a lakásban kellemes hűvös marad, tehát egyáltalán nem vagy csak csekély mértékben lesz szükség a klíma üzemeltetésére, amivel szintén rengeteget spórolhatunk. De hogyan válasszunk megfelelő külső falszigetelést? Mutatjuk!

A külső falszigetelés anyaga

Manapság külső falszigetelésre a legnépszerűbb anyag a hungarocell, vagy más néven az EPS, ami nem csupán jól szigetel, hanem az ára is nagyon kedvező. Sajnos azonban a szigetelőanyag kiválasztásánál ennél ajánlott körültekintőbbnek lenni, főleg akkor, ha éppen azt a környezetet tervezzük körbeszigetelni, ahol az időnk egyik legnagyobb részét töltjük, vagyis az otthonunkat.

Ugyanis a hőszigetelés anyaga hosszabb távon hatással van az egészségünkre, vagyis a kémiailag előállított vagy a vegyszerekkel kezelt szigetelőanyagok jó eséllyel meg fognak betegíteni. Tehát hiába lenne olcsó és hatékony hungarocell lapokkal szigetelni, nem érdemes ezzel az egészségünket kockáztatnunk.

Szerencsére nem csupán ilyen szigetelések közül választhatunk, hanem ott van például a farost szigetelőanyag, ami természetes hőszigetelés, ártalmatlan az egészségre, ráadásul környezetbarát megoldás is. További előnye a hungarocellel szemben a természetes hőszigetelő anyagoknak, hogy nagyon jó a páraáteresztő képességük, amivel elkerülhető a penész kialakulása.

A külső falszigetelés vastagsága

A külső falszigetelés vastagsága esetén nem a „minél vastagabb, annál jobb” elvet kell követni, hiszen bizonyított tény, hogy egy bizonyos vastagságon felül már nem nő egyenesen arányosan a szigetelés vastagságával a megtakarítható energia.

Vagyis a szigetelőanyag vastagsága nem a legfontosabb szempont, ennél sokkal lényegesebb a hővezetési tényezője. A környezetbarát szigetelőanyagok, mint például a kínálatunkban is megtalálható STEICO universal black fekete hőszigetelés hővezetési tényezője rendkívül alacsony, ami nagy hatékonyságról árulkodik. Nem beszélve arról, hogy ez a szigetelőanyag hatékony védelmet nyújt a hőség, a hideg, a szél, de még a külső zajforrások ellen is.

Belső vagy külső falszigetelést válasszunk?

Ha már tudjuk, hogy mindenképpen szigetelni szeretnénk, akkor el kell dönteni, hogy lakáson belül szigeteljünk-e vagy a külső falszigetelés mellett tegyük le a voksunkat. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ahol lehet, a külső falszigetelést válasszuk, már csak azért is, mert a belső szigetelés több centi helyet venne el a belső térből, vagyis emiatt kisebbé válnak az egyes helyiségek.

Ha pedig a szigetelés mellett egyéb teendőket is tervezünk, mint például a régi ablakok újakra cserélését, vagy a homlokzat tatarozása vált időszerűvé, akkor egyértelműen a külső falszigetelés az ideális megoldás.

Természetesen van az a helyzet, amikor a külső falszigetelés bizonyos okok miatt nem megoldható, ebben az esetben megéri a belső szigetelés mellett dönteni.

Amennyiben Ön is mostanában gondolkodik a külső falszigetelésen, és szeretne természetes és az egészségre ártalmatlan szigetelőanyagot használni, vagy kérdései merültek fel a termékeinkkel kapcsolatban, keressen minket elérhetőségeinken!