Épületbiológiai irányelvek – minimális építési nedvesség

29. April 2020

Épületbiológiai irányelvek az egészséges otthonokért – 9 Ügyeljen a csekély építési nedvességre

A legutóbbi Rosenheimben megrendezett épületbiológia világkonferencián mutatták be az épületbiológia 25 irányelvét, melyet itt is elérhetővé teszünk. Tesszük ezt azért, mert hiszünk benne, hogy egészségünk védelméért saját otthonunk egészségesebbé tételével is tehetünk.

A vályogvakolatok, vályog festékek képesek nagymértékű természetes páraszabályozásra, mentesek mindenféle egészségkárosító adaléktól

Az IBN (Institute für Baubiologie und Nachhaltigkeit) mostani sorozatában az építési nedvesség alacsony szinten tartásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Manapság sokan a legrövidebb idő alatt szeretnének beköltözni leendő otthonukba. Új építésnél gyakran sok vizet viszünk be az épületbe: például betonozással, vakolással. Egy átlagos családi házban, vagy egy új építésű lakásban könnyedén beviszünk pár ezer liter vizet. Ennek következtében hónapok, vagy akár évek kellenek mire minden kiszárad.

Tipp: az üzemben gyártott faházak nagy előnye, hogy minimális építési nedvességgel bírnak, gyorsan építhetőek és költözhetőek.

 

Sokszor már néhány héttel a beköltözés után gyakran szembesülnek a lakók penészesedéssel. A penész komoly veszélyt jelenthet egészségünkre és a nedves falaknak köszönhetően magasabb energiafelhasználás jelentkezik.

Mit tegyünk, hogy csökkentsük az építési nedvességet?

Használjon kevés olyan építőanyagot, amelyek sok vizet tartalmaznak: Beton, esztrich vagy vakolatok

Használjon több olyan építőanyagot, amely már a beépítésnél száraz mint pl. fa, száraz építőlapok, száraz esztrich, vagy olyan építőanyagok melyek gyorsan száradnak: vályog, mész- és szilikátfestékek, olajozott fa padló.

STEICOfloor padlószigetelés, rajta natúr olajozott fa

Az épületet először akkor szárítsa ki teljesen, mielőtt beköltözne, használjon mesterséges szárítást.

Mit tegyünk az építési nedvesség következtében fellépő penészedés elkerülése érdekében?

Lehetőség szerint a beköltözést időzítsük őszre vagy télre, akkor ugyanis az építési nedvességet sokkal hatékonyabban és egyszerűbben lehet kiszellőztetni.

  • A beépített szekrények beszerelésével lehetőség szerint várjon ameddig csak lehet
  • A bútorokat, szekrényeket az első hetekben / hónapokban kb 10cm távolságra tolja el a faltól
  • A relatív páratartalmat a helyes fűtés és szellőztetés segítségével alacsonyan tartani.
  • Óvatosan az organikus anyagokkal, mint pl. Papír, cipők, élelmiszerek tárolása.

Kérjen időpontot bemutatórermünkbe épületbiológia tanácsadásra a +3670 3639868-as telefonszámon