Amit a padló hőszigetelésről tudni érdemes

23. September 2020

Amit a padló hőszigeteléséről tudni érdemes

A padló hőszigetelésről sokkal ritkábban esik szó, mint a homlokzat szigeteléséről, azonban tudni kell, hogy ez sem kevésbé fontos a beltéri komfort szempontjából. Persze utólag nem a legegyszerűbb kivitelezni, hiszen a burkolat bontásával járna a folyamat, de új építésű háznál erősen ajánlott gondolni a padló hőszigetelésére is.

Miért van szükség a padló hőszigetelésére?

Az aljzat, vagyis a padló hőszigetelése két szempont miatt igazán fontos.

Az egyik az, hogy szigetelés nélküli padló hideg, ami rontja a hőérzetet. Ez különösen akkor jelentkezik, amikor mezítláb közlekednénk a lakásban, de a hideg padló miatt ez már-már extrém sportnak minősül. Nem beszélve arról, hogy melegebb padló esetében akár 2-3 fokkal is csökkenteni lehet a fűtési hőmérsékletet (ezáltal a fűtésszámlát) a lakásban, hiszen a meleg padló miatt az alacsonyabb hőmérsékletet meg sem fogjuk érezni, vagyis nem csökken a komfortérzetünk.

A másik ok, hogy amennyiben nincs szigetelve a padló, a hideg felületen a pára könnyen kicsapódik, aminek egyrészt a burkolat látja a kárát a rajta megjelenő penész miatt, másrész ennek következtében a lakás levegőjének minősége szintén romlik. Ez pedig további problémákhoz vezet, hiszen a rossz levegő növeli az egészségügyi kockázatokat, főként akkor, ha van a családban allergiás vagy asztmás beteg.

Milyen vastag padló hőszigetelés ajánlott?

Ideális esetben az építésztervező az, aki meghatározza, hogy a mi házunkhoz milyen vastagságú padló hőszigetelést célszerű letenni. Általánosságban viszont támaszkodhatunk a 20/2014 (III.7.) BM rendeletre, ami maximálisan 0,3 W/m.K hőátbocsátást határoz meg. Ennek értelmében viszont a vastagság nagyban függ a választott szigetelőanyag hővezetési tényezőjétől, vagyis nem kimondottan a vastagság számít, hanem hogy jó minőségű, alacsony hővezető képességű szigetelőanyagot válasszunk.

Ugyanakkor azt fontos kiemelni, hogy teljesen felesleges a szükségesnél többszörösen vastagabb padló hőszigetelést letenni, mert éppen úgy, mint a homlokzat hőszigetelésénél, a vastagság növelésével nem nő egyenesen arányosan a szigetelés hatékonysága. Vagyis bizonyos szint után hiába növeljük a vastagságot, gyakorlatilag nem fog jelentősen számítani sem a komfortérzet, sem az energiamegtakarítás szempontjából.

Milyen hőszigetelő anyagot válasszunk?

Padló hőszigetelésére jelenleg is az egyik legnépszerűbb szigetelőanyag a lépésálló EPS, vagyis a hungarocell. A népszerűsége egyrészt a jó szigetelőképességének, másrészt a kedvező árának köszönhető. Azonban környezeti szempontból már nem a legjobb választás, hiszen mind az előállítása, mind a felhasználása rendkívül káros a környezetre, ezért ha egészséges életteret tervezünk kialakítani, akkor az EPS lerakása szóba sem jöhet.

Az EPS szigetelőanyagokkal szemben a farostból készült padló hőszigetelés, mint amilyen a lépésálló STEICO floor is, megfelel minden kritériumnak, amit egy hőszigetelő anyagtól elvárhatunk. Lépésálló padlószigetelésnél a STEICObase a megfelelő választás. Vagyis tömör rostszerkezetének hála nem csak stabil és formatartó, hanem alacsony hővezető képességű és nagy hőtároló kapacitással rendelkezik. Emellett sem a gyártása, sem a felhasználása nem környezetszennyező, ráadásul nem tartalmaz az egészségre káros anyagokat sem.

Laminát padlók és parketták lépéshang szigeteléshez pedig az 5-6-7 mm vastagságban elérhető STEICOunderfloor ajánlott.

Amennyiben Ön is természetes és egészséges anyagot választana a padlója hőszigetelésére, vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi segítünk kiválasztani az Ön elvárásainak leginkább megfelelő hőszigetelő anyagot!